HOME

Friday 26 July 2019

9 Kebaikan Mangga



1. Mencegah Kanser:

Penyelidikan telah menunjukkan sebatian antioksidan dalam buah mangga yang untuk melindungi daripada kolon, kanser payudara, leukemia dan kanser prostat. Sebatian-sebatian ini termasuk quercetin, isoquercitrin, astragalin, fisetin, asid Gallic dan methylgallat, serta enzim yang banyak.

2. Merendahkan Kolesterol:

Tinggi serat, pektin dan vitamin C membantu untuk menurunkan paras kolesterol , khususnya Low-Density Lipoprotein (bahan yang tidak baik).

3. Membersihkan Kulit:

Boleh digunakan secara dalaman dan luaran untuk kulit. Mangga membantu liang pori tersumbat dan menghapuskan jerawat.

4. Meningkatkan kesihatan mata:

Satu cawan mangga dihiris membekalkan 25 peratus daripada nilai harian yang diperlukan vitamin A, yang menggalakkan penglihatan yang baik dan mencegah rabun malam dan mata kering.

5. Alkali Seluruh Badan:

Asid tartarik, asid malic dan kesan asid sitrik yang terdapat dalam buah-buahan membantu untuk mengekalkan rizab alkali badan.

6. Boleh membantu bagi pesakit Diabetes:

Daun mangga membantu menormalkan tahap insulin dalam darah.Daun direndam di dalam air, direndam sepanjang malam dan kemudian direbus pada pagi esok. Buah mangga juga mempunyai indeks yang rendah glycemic (41-60) supaya kuantiti yang sederhana tidak akan menaikan paras gula anda.

7. Meningkatkan Penghadaman:

Betik bukan satu-satunya buah yang mengandungi enzim untuk mogok protein. Terdapat beberapa buah-buahan, termasuk mangga, yang mempunyai kualiti yang sihat ini. Serat dalam mangga juga membantu penghadaman dan penyingkiran.

8. Membantu Melawan Strok haba:

Jus buah-buahan dari mangga hijau dan mencampurkan dengan air dan pemanis membantu untuk menyejukkan badan dan mencegah kecederaan daripada menjadi terlalu panas. Dari sudut pandangan ayurveda, sebab orang selalu diuretik dan letih ketika melawat kawasan iklim khatulistiwa adalah kerana kuat “tenaga matahari” yang membakar badan anda, terutamanya otot. Buah pinggang kemudian menjadi terlebih beban dengan toksin daripada proses ini.

9. Meningkatkan Sistem Imun:

Jumlah vitamin C dan vitamin A dalam mangga, ditambah 25 jenis karotenoid menjaga sistem imun anda sihat dan kuat.

No comments:

Post a Comment